Draugauki.me forumas » Virtuvės paslaptys

sūdyta lašiša

(24 atsiliepimų)
  1. visai neseniai gavau tokį šviežios lašišos sūdymo receptą: 100 gr žuvies gabalėlį gerai įtrinti kupinu valgomu šaukštu druskos ir tiek pat cukraus, per naktį palaikyti šaldytuve, po to - į šaldiklį, po paros drąsiai galima valgyti - ir skanu, ir nebrangu, nes šiuo metu šviežią lašišą galima nupirkti tikrai pigiai, kai akcijos būna, skanaus

    Parašyta prieš 5 metai #
  2. User has not uploaded an avatar

    zosike
    Narys

    Puiki mintis pakalbėti apie lašišą. Aš noriu pasiūlyt keptos lašišos receptą. Labai gardus ir mano mėgiamiausias. Esmė - padažas. Reikia išmaišyti medų ir garstyčias į vientisą masę. Santykis medaus ir garstyčių 2:1. Jame pavoliojame lašišos gabaliukus po to į džiuvėsėlius ir kepame. Šis padažas duoda labai originalų saldžiai rūgštų skonį. Patiekti reiktų su citrinos riekele, petražolių šakele. Beje papildomus prieskonius naudoti reikia pagal savo skonį.

    Parašyta prieš 5 metai #
  3. Almyra

    almyra
    Narys

    Ir aš prisidėsiu prie Jūsų pokalbio. Lašiša mes taip pat dažnai perkame: nusiperkam per vieną akciją, o dar ir per kitą turime. Gerai kad parduotuvės sugalvoja akcijų- ir paprastesni žmonės gali skaniau pavalgyti, paeksperimentuoti virtuvėje.
    Mano vyras lašišą žalią užsūdo kaip p.Danute, tada valgome valgome ją su sumuštiniais, kai visiems pabosta, aš ją įdedu į puodą vandens, dar morkų, miežinių kruopyčių- ir skaniausia žuvienė gaunasi.

    Parašyta prieš 5 metai #
  4. Joana

    joana
    Narys

    Na kad ir daug laiko praėjo nuo šios temos, bet tik dabar perskaičiau ir noriu paklausti, ar su tokiu kiekiu druskos iš lašišos nesigauna persūdyta silkė? Juk 100gr. žuvies 30gr druskos , man rodos per daug ( valgomas šaukštas druskos talpina apie 30 gr.)Artėja šventės ir aš parašysiu savo receptą sūdytos lašišos:
    750 gr. lašišų filė
    75 gr.rudojo cukraus (demerara) arba medaus
    75 gr. druskos
    po 10 vnt. smulkintų juodų ir baltų pipirų
    100 gr.smulkiai supjaustytų šviežių krapų
    žuvį nuplauti ir nusausinti, prieskonius sumaišyti ir įtrinti gabalėlius žuvies. Ant indo dugno dėti dalį krapų ir žuvį oda į apačią. Likusius krapus ant viršaus. Inda uždengti plėvele ir į šaldytuvą 48 val.Per tą laiką žuvį kelis kartus apversti ir nupilti susidariusį skystį.Paruošta supjaustyti plonais griežinėliais ir patiekti su šviežiais krapais ir citrina.Galima prieš patiekiant užpilti aliejumi, bet nebūtina. Taip pat galime paruošti ir upėtakį.Galima sūdyti ir be krapų,pridėti citrinos sulčių. Patiekiant, kaip buterbrodus nepamiršti užspausti citrinos sulčių.

    Parašyta prieš 5 metai #
  5. Joana, jūs labai gera kulinarė, gerbiu ir myliu
    bet šitas receptas yra išbandytas gyvenimu ir aš jo nekeisiu!

    Parašyta prieš 5 metai #
  6. danguole

    danguole
    Narys

    Miela, Joana, jūs čia tokių skanių receptų parasėt, aš jau užsinorėjau ir valgyt:) einu užvalgyt:)

    Parašyta prieš 5 metai #
  7. Joana

    joana
    Narys

    Miela Danute,dėl skonio nesigičijama,kas kam patinka, tas tą ir valgo. Gal mano receptai kam nepatiks,bet tai tik skonio reikalas.Čia vyksta tik pasikeitimas nuomonėmis, receptais, patirtimis ir nieko nebūtina keisti.

    Parašyta prieš 5 metai #
  8. kaip tik vakar užsitaisiau lašišos gabalėlį...šiandien jau niam niam skanu
    o dėl druskos man kaimynė ta tema paporino: tipo kristalizuota druska iš Ukrainos yra sūresnė nei šiandien tokia smulki atvežama iš Olandijos (tur būt?) hmmm...niekad apie tai nesusimąsčiau...

    Parašyta prieš 5 metai #
  9. danguole

    danguole
    Narys

    nu tikrai net nepagalvojau ir aš, kad dar druska būna sūresne viena už kitą. Aš tai naudoju tik juoduotą druską. Taip pagalvojus, tai gal ir cukrus būna saldesnis...:) Vo su lašiša žinau paprastą receptuką:

    BULVĖS SU LAŠIŠA

    500 g bulvių,
    200 g rūkytos lašišos,
    2 svogūnai,
    1 citrina,
    salotų lapelių,
    druskos, pipirų,
    kmynų, petražolių,
    aliejaus.

    Bulves nuskusti ir supjaustyti 1/2 cm storio griežinėliais. Kepimo skardą patepti aliejumi ir sudėti ten bulves, pašlakstyti aliejumi ir kepti orkaitėje kol pagels. Svogūnus supjaustyti griežinėliais ir pakepti keptuvėje ant aliejaus.
    Į lėkštę dėti po salotų lapą, ant jų sluoksnį karštų bulvių, po to sluoksnį karštų svogūnų, ant viršaus plonai supjaustytos lašišos gabaliukų, tada vėl svogūnų, lašišos, svogūnų ir bulvių. Pabarstyti kmynais ir pipirais. Papuošti citrinos griežinėliais ir pertažolėmis
    Skanaus !!!

    Parašyta prieš 5 metai #
  10. Danguole, dėkui už receptą, pasilikau savaitgaliui

    apie druską ir cukrų
    kadangi susidomėjau, tai būtinai palaižiau ir smulkios druskos, ir tos kristalinės, nevalytos, tikrai olandiška ne tokia sūri, gal išankstinis nusistatymas suveikė
    šiaip cukraus aš nedaug naudoju, bet, jei pakliūva danske sugar, tai tikrai daugiau šaukštelių reikia, matyt daniški runkeliai ne tokie saldūs...

    siūlau savaitgalio bandymų akciją!

    Parašyta prieš 5 metai #
  11. Janina

    janina
    Narys

    Susidomėjau sūdyta lašiša, nes anksčiau ją mėgau, o dabar net seilės susirinko burnoje paskaičius receptus, nes aš vis dar maitinuosi tik želmenų sultimis Green Magma ir vandeniu jau 11-a diena. O kas link druskos sūrumo, tai normalus dalykas, kad yra kintamas. Juk valgomoje druskoje, apart natrio chlorido, yra dar visokių kitokių druskų, ir todėl kinta jos sūrumas ir naudingumas. Tik cheminėje laboratorijoje turėjome natrio chlorido su "ypatingo švarumo" žyme, be priedų. Mes jį vartojome darbui ir, prireikus, vietoje valgomosios druskos, bet jis visiškai nenaudingas sveikatos požiūriu.

    Parašyta prieš 5 metai #
  12. danguole

    danguole
    Narys

    Na ir kaip, Janina, jums sekasi gerti Green Magma? ar gerai jaučiatės, vis dar nesinori valgyt?:) įdomu būtų žinot kelintą kartą tai darot ir koks poveikis jums tų sulčių? pasidalinkit patarimais su visais

    Parašyta prieš 5 metai #
  13. Janina

    janina
    Narys

    Aš, pasnykaudama su Green Magma, jaučiuosi tikrai puikiai, gera nuotaika, daug energijos ir jėgų, o svarbiausiai, kad visiškai neskauda sąnarių net ir sunkiai nešant. Visi aplinkiniai jau atkreipė dėmesį į mano pašviesėjusį ir net paružavėjusį veidą. Valgyti norėjosi tik pirmąsias 3 dienas, bet labiausiai tai pirmąją. Tai žinodama aš nuvažiavau į knygyną iš ryto ir ten praleidau laiką iki pat jo uždarymo. Kadangi radau tai, kas man įdomu, tai apie valgį nebuvo jokios minties. Po trijų dienų jau valgyti nebesinori tol, kol neįsileidi minties "o gal reiktų jau pradėti valgyti?". Kai tik smegenys gauna signalą, kad jau gaus maisto, tada jau labai užsinori valgyti. Aš savo smegenims sakau, kad šią savaitę dar nevalgysiu, o toliau - bus matyti. Daugiausiai esu pasnykavusi 25 dienas, o nedidelius pasnykus po 5-7 dienas anksčiau darydavau porą kartų į metus. Na, dar jeigu būna koks sunkus darbas arba kelių sąnariai ima skaudėti, tai kelias dienas papasnykauju, ir viskas tvarkoje. Dabar beveik du metus bandžiau apsieiti be pasnykų, išbandžiau įvairias vaistažoles , nusivyliau ir grįžau prie savo garantuoto ir išbandyto metodo - pasnyko. Man dabar labai tinkamas laikas.

    Parašyta prieš 5 metai #
  14. danguole

    danguole
    Narys

    Džiaugiuosi, Janina, kad puikiai sekasi, o jūs,labai stiprios valios žmogus ir viską apjungiant- jūsų žinias ir stiprią valią, gaunas geras rezultas. Sėkmės ir stiprios sveikatos!!!

    Parašyta prieš 5 metai #
  15. Patricija

    patricija
    Narys

    Jau kas dėl įsakymo savo smegenims, tai gryna teisybė. Pusantrų metų nevalgiau kartą per savaitę ir būdavo viskas gerai. Dabar, kai per papelčių nevalgiau, tai sūnus ir vyras sakė, kad mėnulis ne toj fazėj, bus sunku badauti. Aš buvau tam nusiteikus, net galvos nesuskaudėjo, kas paprastai į antrą dienos pusę būdavo.Ištvermės Janinai, įvykdyt savo užsibrėžtą tikslą.

    Parašyta prieš 5 metai #
  16. Patricija, o kas yra papelčius???
    šiaip daug įvairiausių žodžių žargonų esu girdėjusi, bet tokį - pirmąsyk

    Parašyta prieš 5 metai #
  17. Patricija

    patricija
    Narys

    Papelčius yra pelenų diena. Čia senovinis žodis, kilimo iš Lenkų. Nereikia pamiršti, kad aš gyvenu 9 kilometrus nuo Lenkijos sienos, tik įvažiavimo tiesiai nėra. Žada atidaryti pravažiavimą pro Vartelius, tai būtų labai arti.

    Parašyta prieš 5 metai #
  18. Patricija, dabar jau žinosiu nors pati vaikystės vasaras leisdavau Lenkijos pasienyje, tik piečiau nuo jūsų, bet, matyt, vaikiško proto nepasiekdavo nesuprantami žodžiai

    Parašyta prieš 5 metai #
  19. Šis tas, ką turėtume žinoti apie LAŠIŠĄ.

    Ryškiai rožiniai lašišos gabaliukai viliote vilioja akį, ko pasėkoje prasidėjęs seilėtekis sustabdomas tik žvilgsniu į kainą, kurios tendencija yra tik viena - augti. Augti kaip tos lašišos, besitaškančios narve Norvegijos jūrinėje fermoje. Norvegai tokios žuvies beveik nevartoja – mat jie labiau mėgsta natūralią, ekologišką iružaugintą motušės gamtos, o ne tėtušio fermerio, kurio galvelėje kirba mintis “o kaip čia uždirbus daugiau?”. Ir ta mintelė toli gražu ne paskutinėje vietoje, ir ne tokia jau ji pridvėsus, kad nebūtų įgyvendinama realybėje. O realybė tokia: laukinių lašišų mėsa raudona dėl ypatingo okeaniškojo meniu, kuriuo laisvėje mėgaujasi taip visų trokštamos sidabrašonės. Fermų gyventojoms tenka mėgautis kasdien tuo pačiu racionu, kurį sudaro mišinukas taip vadinamų kombinuotų pašarų - liaudiškai “kombikormu” vadinamu. Kad naminukės lašišiukės mėsytė išliktų rausva, fermeriai į pašarą žeria dirbtiną dažiklį, skambiu pavadinimu KANTAKSANTINAS. Eurokomisijos duomenimis, dažnas tokios lašišos vartojimas mityboje pasibaigia akies rainelės suirimu ir visišku apakimu. Deja, „malonumai“ tuo nesibaigia. Dėl “lopšelio-darželio”, kuriame žuvytės yra auginamos, mažo gyvenamo ploto ir gausaus gyventojų skaičiaus, ligų skaičiaus augimas adekvatus fermerio kišenės pilnėjimui. Tam, kad derlius neišstiptų, į pagalbą pasikviečiami civilizacijos galingieji - antibiotikai, kurių galutinė nusėdimo vieta jūsų, taip skaniai kertančių šį “delikatesą”, organizmai. Ar jums jų reikia? Spręskite patys. Priminsime tik tiek, kad be visų minėtų nemokamų priedų, kartu su dirbtinai užauginta lašiša gaunate ir 10 kartų didesnį kiekį polichloruoto difenilo ir dioksino, negu valgant natūraliai užaugusią žuvį. “Dirbtinai užaugintos lašišos vartojimas dažniau nei vieną kartą per mėnesį padidina galimybę susirgti onkologinėmis ligomis” – rašo autoritetingas mokslo žurnalas “Science”. Neretas atvejis, kai dirbtinai užaugintoje lašišoje randamas padidintas ir sunkiųjų metalų kiekis. Narve užauginta lašiša neturi retų aminorūgščių ir baltymų, dėl kurių taip vertinama laukinė jos sesė.“
    Nesiūlau aklai viskuo tikėti, siūlau tik perskaityti...

    Parašyta prieš 4 metai #
  20. danguole

    danguole
    Narys

    Na taip, dabar, apskritai, sunku rast nežterštą maistą, ką bepaimtume... Išskyrus tai, kas turi galimybę ir užsiaugina patys.

    Parašyta prieš 4 metai #
  21. Janina

    janina
    Narys

    Siūlau atkreipti dėmesį į parduodamas šaldytas žuvis, ne tik į lašišas. Etiketėse parašyta, kad kai kurios žuvys užaugintos Kinijos arba Vietnamo uždaruose vandens telkiniuose.

    Parašyta prieš 4 metai #
  22. anądien parsinešiau "Nemateko" fasuotą mėsytę (iš serijos "pirk prekę lietuvišką!") kadangi labai jau įtartina išvaizda pasirodė, tai įsigilinau į etiketes: pasirodo, importuota iš Ispanijos, o kur užauginta net nerašoma, kad žmonių negąsdint...

    Parašyta prieš 4 metai #
  23. senukas

    senukas
    Narys

    Šis receptas ne Klaipėdiečiams,nes ir mažiukas jį žno.Imame skumbrę,man tai geriausia riebi,baltoji,perpjauname išilgai,išimame kaulus(jeigu skubre šaldyta-galima jos pilnai ir neatlaidinti),padruskiname,papipiriname,itriname gerai česnaku.Po to galima ją susukti į ritinelius,galima puseles suvožti,suspausti ir dedame į šaldytuvo kamerą.Vakare padejus-ryte galite valgyti.Paprastai valgoma dar sušalusi.Kur pranašumas prieš kitaip gaminamą?Dūmuose rūkytos skumbrės parduotuvese negausit,ji tik išmirkyta,vadinamuose skystuose dūmuose.Chemija.Marinuota-sausa,praradusi reikalingus mikroelementus,o čia-kaip žalia,pavalgius nereiks pirkti vaistinese visokiu Omega 3 papildu.Tai vadiname"straganina".

    Parašyta prieš 1 metai #
  24. Marena

    marena
    Narys

    Mmmmmm! Įsivaizduoju kaip skanu! Ačiū,senukai, būtinai išbandysiu. Tik va reikia tą skumbrę pasigauti!

    Parašyta prieš 1 metai #

Užsiprenumeruoti temą RSS formatu.

Atsiliepimai

Prašome prisijungti kad parašyti atsiliepimą.